MVC basis

Web developers maken vaak gebruik van specifieke technieken. Model-View-Controller (MVC) is een techniek die aan populariteit wint. Een uiteenzetting van de structuur achter MVC vindt u hier.

De afkorting MVC staat voor Model-View-Controller. Door MVC te gebruiken worden bepaalde richtlijnen bij het programmeren gevolgd. Dit kan het beste met een inhoudsopgave van een boek worden vergeleken. Onderhoud aan de broncode van software wordt door het MVC principe gemakkelijker gemaakt.

Het principe van MVC is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de softwareontwikkeling. Voor PHP zijn verschillende frameworks gratis te downloaden die werken volgens het MVC principe. Bijvoorbeeld CodeIgniter, CakePHP en Laravel. Wordt er een freelance PHP programmeur gezocht, dan is ervaring met deze frameworks vaak een pré.

Het model bevat de structuur van de gegevens, bijvoorbeeld bij klantgegevens: welke velden worden opgeslagen? Gebruikt de applicatie een database, dan bevat het model doorgaans de tabelnamen en de veldnamen.

De presentatie van informatie wordt door de zogeheten view afgehandeld. Bij websites bevatten de views meestal HTML-code. Met de presentatielaag kun je beschrijven hoe gegevens getoond worden. Denk aan het bepalen van het lettertype.

Een belangrijke rol speelt de controller. Deze zorgt ervoor dat het geheel werkt. De controller bevat de verschillende functies voor het aanmaken, wijzigen of verwijderen van gegevens.